Konsert med Guttekoret fra Nasjonalopera Estonia og Vokalensemblet Mrija fra Ukraina


Tid: 21.04.2023 kl.19:00
Sted: St. Petri kirkeVi får besøk av guttekoret fra den estiske nasjonaloperaen i Tallinn, under ledelse av dirigent Hirvo Surva og Vokalensemblet Mrija. Dirigert av Lyudmila Shorosheva, består Mrija av menn og kvinner som kommer fra Ukraina. De fleste har kommet til Norge som flyktninger i løpet av det siste året. Koret er nytt, de hadde sin første konsert 17. mai 2022. Siden oppstarten har de hatt mer enn ti konserter, de fleste av dem for veldedige formål. Koret ser det som sin oppgave å fremme ukrainsk kultur, språk og musikk, og å hjelpe Ukraina.

Den estiske nasjonalopera guttekor ble grunnlagt i 1971 av professor Venno Laul. Koret ble opprinnelig kalt Boys' Choir of the National Academic Men's Choir og senere Estonian Boys' Choir. Siden 1997 har koret vært en del av den estiske nasjonaloperaen, og i 2001 overtok Hirvo Surva som sjefdirigent.

Koret fungerer som et studio med fire sammensetninger: hovedkoret, ungdomskoret og to studiekor - Jukud og Juhanid. Hovedkoret opererer etter prinsippet om et klassisk blandet kor, guttene som har gått gjennom stemmeskift fortsetter å synge som tenorer eller basser og blir også med i ungdomskoret. I tillegg opptrer også en ungdomskvintett og en guttesekstett med hovedkoret.

Koret har bidratt mye med introdusering av estisk kormusikk og som utøver av klassisk musikk både i inn- og utland. Den har fått en varm mottakelse i mange europeiske land, så vel som i Israel, Canada, USA, Australia, Kina, Japan og andre steder. Estonian National Opera Boys' Choir har blitt tildelt av Estonian Choir Association tittelen "Årets kor" i 2015 og 2018.

I februar 2016 deltok de på MustonenFest i Tel Aviv, hvor det ble gitt ni konserter på ti dager. Samme sommer fant en konsertturné mellom Canada og USA sted, hvor hovedforestillingene fant sted i Toronto og ble dedikert til 100-årsdagen til komponist-kordirigent Roman Toi. I tillegg var det vellykkede konserter i Vancouver, Seattle, Eugene, Portland og San Francisco.

I februar 2018 fremførte koret programmet «Songs of Estonian Boys» på Berlin Konzerthaus på festivalen for å feire 100-årsjubileet til de baltiske statene, og guttekoret tilbrakte august måned på en konsertturné i Kina, hvor de ga til sammen sytten konserter i sytten byer. I 2019 deltok de i de internasjonale festivaler i Yaroslavl og Minsk. På den hellige kormusikkfestivalen i Petrozavodsk mottok guttekoret Grand Prix og en spesiell pris for den beste hellige musikkfremføringen.

Hirvo Surva er kormester ved Nasjonaloperaen i Tallinn. Han er dirigent for for Guttekoret fra Nasjonalopera Estonia, guttekoret Kalev, med gutter fra hele Estland, samt the Revalia Male Chamber Choir. Hirvo Surva er professor i korledelse ved Estonian Academy of Music and Theatre og har også vært gjesteprofessor i korledelse ved University of Oregon, USA. Han tilhører den rike sangtradisjonen i Estland, hvor de enorme sangfestivalene er med og bygger landets identitet. Hirvo Surva har vært kunstnerisk leder for flere av disse store sangfestene. Han har mottatt mange utmerkelser for sitt arbeid, og er mye brukt som dommer i korkonkurranser. 

Arrangør Norges Korforbund Rogaland 

Linken til billetter: 

https://www.linticket.no/page/no/event/20/8474

/ksvg/

 

Tilbake